Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Eszenyi elköszönt

2020. március 20. - Mikulás Anna

Nem tudom igazán megfelel-e a cím a valóságnak... Ha a művésznő, jelesen Eszenyi Enikő facebook oldalán közreadott rövid posztban nem szerepelne egy félmondat, amolyan, "naodaszúrokmégegyet" tipusu akkor igaz lenne, hogy elköszönt a nézőktől és a színházi világtól a Vígszínház eddigi igazgatónője. De ott van az a fránya félmondat, ott van! Pedig olyan szépen fogalmazta meg!

"...arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak – visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan. "

Így bizony már nem igaz az, hogy elköszönt. Keserű szájízzel lemondott, mert le kellett mondania. A Vígszínházban dolgozók közül 113-an szavaztak ellene és mindössze öten(!) rá.

Nézzük csak...

...mi az ami nekem ebből nem tetszik? Az, hogy "annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak"....

Tény, hogy az igazgatói pályázatok elbírálására alakult szakmai bizottság hat igen és három nem szavazatot adott neki, szemben a másik induló Rudolf Péter pályázatával, amire négy igen és három nem szavazat érkezett, ketten pedig tartózkodtak a szavazástól. A harmadik induló, Csányi János nem kapott egyetlen szavazatot sem.

Kétségtelen, a szakmai bizottság őt ítélte jobbnak. Azt, hogy minek alapján, nem igazán lehet tudni. Ugyanis a folyosói hírek szerint,  Eszenyi Enikő 250(!) oldalas pályázatot készített, ami igazán komoly munka. Az ilyen nagy lélegzetvételű irományokkal az a baj, hogy pont azok nem olvassák el (időhiányában vagy másért), akiknek kellene... (csak halkan mondnom!), hogy én - mint sima mezei színházlátogató - tökéletesen megértem, mert már a régi öregek is megmondták, hogy az aki húsz mondatot ír arról, amit háromban is elmondhatna, egyéb aljasságokra is képes... Elolvastam viszont Rudolf Péter pályázatából a személyes motiváció című részt, aminek egyik bekezdése különösen megragadott:

"Nyilván egy ilyen pályázatban ennek a negyven évnek a tapasztalatait kell összefoglalnom és a Vígszínház jövőjéhez társítanom. Sosem voltam elitista. Gyűlölöm a sznobizmust. Mondhatnám népszínházi alkatú polgár ember vagyok. Tekintettel arra, hogy a Vígszínházat egy polgári múltú népszínháznak látom, ezt a tényt tekinthetjük egy fontos kapcsolódási pontnak is. Hiszek abban, hogy önmagában nem minősít egy műfaj. Ha többrétegű az előadás, széles nézői „merítéssel” tud működni. Ki-ki meglelheti benne a maga örömét. Ezt tekintem népszínházi működésnek. "

( Rudolf Péter pályázatának részlete a szinház.online.hu (KATT) oldalon olvasható)

Be kell vallanom, jobban kedvelem Rudolf Pétert, mint Eszenyi Enikőt. (Ízlések és pofonok, ugye...) Bár kétségtelen, elismerem Eszenyi Enikő képességeit. Csodáltam is - jaj, nagyon! - amikor az elmúlt tíz évben (a Kossuth- és Jászai Mari díja után) a Forbes magazin kétszer is (2015; 2016) az év legbefolyásosabb nőjének választotta az ország kulturális életében.

 

 

Ez a cím, azért már képes arra, hogy elszaladjon az ember nőjével, főleg színésznőjével a ló! Még annyira is, hogy (több más, megalázó főnöki modortalanság után) hozzávágja a cipőjét az egyik beosztottjához! A nagy primadonnák bármit megengedhetnek maguknak... Valóban. A primadonnák igen, de a főnökök már nem! Az igazgatók pedig végképp nem! Nekik emberek sorsával kell törődniük, a színészeik lelkét kell simogatniuk, úgy, hogy az mindenkinek tessék, s legfőképpen a nézők jöjjenek jól ki belőle. Mert ha nem így van, akkor bizony bezár a bazár - színész nélkül még a patinás színház is. 

Most aztán akadnak olyanok, akik politikai fondorlatokat látnak bele a dolgok ilyetén alakulásába... Pedig tessék elhinni, nincs itt kérem semmi látnivalója a politikának (még akkor sem, ha oly' nagyon szeretné). A képlet egyszerű: egy jó színésznőnek tíz év elég volt arra, hogy elhiggye önmagáról: Istennő! Nem az. Emberből van ő is, esendő, sebezhető éppen úgy, mint mi, mindannyian - még akkor is, ha hatalom van a kezében...

Hogy is énekelték ketten együtt hajdanán?

 

 

Na igen! Szerelemhez nem kell szépség, szerelemhez nem kell ész - szerelemhez, szerelem kell és kész...

Egy társulat vezetése, a patinás Vígszínház igazgatása már nem ilyen egyszerű...

Oda komoly szakember kell. Olyan, mint Rudolf Péter, aki mindent tud a színészetről, amit csak kell, talán még annál sokkal többet is... Elegendő csak megnézni a nagysikerű "Beugró" című tévésorozat egy-egy epizódját...

 

 

Rudolf Péter pályázata még érvényes. Sorsáról és az igazgatói posztról a fővárosi közgyűlés dönt - március végén  - az eddigi hírek szerint... A kialakult vészhelyzet miatt mikor azt nem lehet tudni... de előbb, utóbb sort kell keríteniük erre...

Reméljük, a döntéshozók, a kényszerű pihenés alatt találnak időt arra is, hogy megnézzék valamelyik epizódot, vagy esetleg újra pörgessék az Üvegtigris című filmet... s azután döntenek majd - legjobb belátásuk, igaz szívük szerint...

 

 

 

(fotók: pinterest.com

videók: youtube)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr2616288004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajosne Gelencser 2020.03.21. 15:31:09

Az idő majd sok mindent igazolni fog!!!

Ágnes Bércziné Kristóf 2020.03.21. 18:05:20

Nekem Eszenyi a SZÍNÉSZNŐ, minden porcikájával az. Azok az isteni, sírós, nevetős előadások vele - sajnos már 20-30éve - a Vígben máig felejthetetlenek. Egy nagy színésznő aki megszokta, hogy minden róla szól, körülötte forog mert ő az előadás lelke, motorja az igazgatónak, sok száz ember irányítójának nem lehet jó. Rudolf Péter szerényebb figura. Voltak dolgai pl. az Üvegtigris tényleg jó volt bár azt nem tudom mennyire rajta múlott de pl. a Kossuth kifli ami teljesen és kizárólag rajta múlt az nagy bukás volt. De talán pont ezért szerényebb és emberibb lesz mint igazgató.

Anna blogozin 2020.03.22. 10:26:56

Reméljük!:-)

Anna blogozin 2020.03.22. 10:31:43

Szerintem is óriási színésznő Eszenyi Enikő, sikeresen is vezette a színházat évekig, de a kettő nagyon nagy teher. Azért kellett volna idejében elengednie és átadnia a pozíciót másnak... Bízzunk benne, hogy Rudolf Péternek sikerül rendbe hoznia azt ami elromlott...
süti beállítások módosítása