Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Tavaszi vitaminbomba

2019. március 05. - Mikulás Anna

Már csak alig néhány nap és színesebb lesz körülöttünk a világ... a hóvirág, ibolya után nyílik majd a jácint, a tulipán, s hamarosan virágba borulnak a gyümölcsfák is...

 

 

A nagy tavaszi zsongás - fák, virágok, napfény, madárcsicsergés azonban nem mindenkinek jelent felhőtlen boldogságot!

Azoknak különösen nem, akik pollenallergiával küzdenek... Nos, gyógyszert nem tudok ajánlani, a könnyes, prüszkölős kellemetlen betegséghez, viszont ismerem egy kitűnő természetes alapú elixír receptjét, ami talán enyhítheti a tüneteket. Ha másként nem is, immunerősítő hatása miatt. Tavaszi fáradtság ellen, téli vitamin pótlásra kiválóan bevált nálunk a családban. Évek óta esszük, s elkerült minket az influenza, a komolyabb betegség. A receptet, egyszer nagyon régen, egy vászolyi (kis falu a Bakony peremén) idős asszonytól, Lina nénitől hallottam. Azon a vidéken sok cékla termett akkoriban. Az ott élők szerették, százféle felhasználási módját ismerték. Az erőt adó elixír (Lina néni nevezte így a zöldség-gyümölcs alapú készítményt) alapja a nyers reszelt cékla volt, amihez almát adtak (szintén reszelve), meg mézet.  Végül egy citrom levét facsarták rá.

Kipróbáltam - jó volt, ettük... Csak később néztem utána, hogy mi minden jótékony hatása van a céklás csodaszernek.

  • vérképző (a céklának magas a folsav és a vas tartalma)
  • betain tartalma gyulladáscsökkentő
  • javítja az oxigén felvételt, mert a nitrát tartalma is magas
  • csökkenti a vérnyomást, mert a nitrát a szervezetben nitrogén-oxiddá alakul, ami tágítja az ereket
  • májtisztító hatású, erősíti a bélrendszert
  • sok betaint tartalmaz, ami segíti a zsírok lebontását
  • a legújabb kutatások szerint pedig segít bizonyos rák fajták megelőzésében (máj-, vastagbél-, bőrrák) a benne lévő betacianinnak köszönhetően

 A méz, az alma, a citrom regeneráló, egészségmegőrző hatását talán nem kell külön részleteznem - elég egyet kiemelni a magas C vitamin tartalmat, ami javítja a téli vitaminszegény időszak miatt kialakult tavaszi fáradtságunk tüneteit.         

Hozzávalók:

Cékla

Alma

Méz

Citrom

 

Elkészítése pofon egyszerű.

Kiválasztunk egy közepes méretű céklát. Meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük (nyersen)

Egy, a céklával azonos nagyságú almát szintén lereszelünk, de héjastól! Ugyanis a hasznos vegyületek ( flavoniodok, chlorogénsav, epitacethin) legnagyobb számban az alma héjában találhatók.

Egy evőkanál méz

Egy citrom leve

Alaposan összekeverjük - és ehetjük! Hatásos vitaminbomba - a húsvét előtti böjti időszak alatt, a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen!

Az íze talán kissé karcos, föld ízű a cékla miatt, de nagyon gyorsan megszeretjük! Főleg ha tudatosul bennünk, hogy mennyivel olcsóbb, mint a különböző méregtelenítő szerek, tablettás vitaminok! Egy kiló cékla ára mostanság 200-250 forint körül mozog - s jó néhány darab van belőle egy kilóban!

Ne hagyjuk ki - így tavasz idején (de máskor is) rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk az egészégünkre.

Ugyanis két dolog van, ami pénzért nem vehető meg: a szerelem és az egészség..

Ha egészség van - minden van...

...tán még a szerelem is megérkezik, úgy, ahogy megálmodtuk!

 

via GIPHY

 

(foto: Pixabay, Pinterest, FB)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr1516287934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása