Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Ma lenne 78 éves Bujtor István - 60 éve kezdte az érettségit! (különleges videóval)

2020. május 05. - Mikulás Anna

Ma töltené 78. születésnapját Bujtor István, ha még velünk lenne...

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével és Balázs Béla díjjal kitüntetett színész-rendező Budapesten született 1942. május 5-én,  az anyakönyvbe Frenreisz Istvánként jegyezték be. 

 

 

 

Hivatalos életrajza a wikipédia szerint:

"Bujtor István (született Frenreisz, Budapest, 1942. május 5.Budapest, 2009. szeptember 25.) Balázs Béla-díjas magyar színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Édesanyja Gundel Károly neves budapesti vendéglős legidősebb gyermeke, Gundel Katalin (1910–2010).Féltestvére Latinovits Zoltán,[1][2] anyja első házasságából született gyermeke. Édesapja id. Frenreisz István belgyógyász, kardiológus volt, öccse Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész. Keleti Márton filmrendező tanácsára első filmszerepe idején apai dédanyai ükapja után a Bujtor nevet vette fel."

[caption id="attachment_709" align="aligncenter" width="600"] A három Gundel unoka: Frenreisz (Bujtor) István, Frenreisz Károly és Latinovits Zoltán[/caption]

A nagyközönség azonban leginkább Ötvös Csöpiként, a nagysikerű balatoni akcióvígjátékok (Pogány madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba, Zsaruvér csigavér) című filmek rendőrnyomozójaként ismerte, szerette leginkább. A háttérbe tolt zseniális nyomozó alakját, akinek még a favorizált főnökével Kardos doktorral (Kern András) is meg kellett küzdenie a színész-rendező találta ki, írta meg, s jelenítette meg a filmvásznon. Mint ahogy a sorozat darabjainak helyszínét is ő választott ki, ami természetesen a magyar tenger a Balaton volt, ahol Bujtor István élete jó részét töltötte. Nemcsak szerelmese volt a tónak, hanem sikeres sportolója is, hiszen vitorlázóként számos díjat nyert a tavon megtartott versenyeken.

 

[caption id="attachment_711" align="aligncenter" width="285"] Bujtor István - Ötvös Csöpiként[/caption]

 

Akcióvígjátékot ő forgatott először Magyarországon. Az ötletet a sikeres olasz Piedone sorozatból vette, s nem titkolt szándéka volt, hogy az ő filmjei "legalább" hasonlítsanak Bud Spencer filmjeire, akinek ő volt a magyar hangját a filmvásznon.

A vágya sikerült...

- Jobb vagy mint én! - mondta neki Bud Spencer, azaz "Piedone", amikor Rómában találkoztak...

Nekem jobban tetszett Sándor Mátyásként, vagy a Dunai hajós Strigájaként - de tetszett Ötvös Csöpiként is...

...mindegyik filmszerepében jó volt. Már a legelsőben, a Karambol című filmben is, amit 1964-ben forgattak, amikor Bujtor István még csak másodéves egyetemi hallgató volt, ráadásul nem is a színművészetin, hanem a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen...

Számomra viszont most, netes kutakodásom során derült ki, hogy nem ez volt a legeslegelső filmszerepe!

Szerepelt ő már filmben (legalábbis filmhíradóban) ha csak egy villanásra is...

Nézzétek csak - 00.06.03-nál tessék nagyon figyelni!

 

 

Igen, ő az a Frenreisz Pisti!

Aki kitűnőre érettségizett a József Attila Gimnáziumban 1960-ban - éppen 60 éve!

Mivel nem vették fel az orvosi egyetemre, elment segédmunkás, pincérnek... majd laza egyszerűséggel, óriási tehetséggel meghódította a filmvásznat és a színházi világot - Bujtor Istvánként.... Bár egy korábbi nyilatkozatában így vallott magáról: "A bátyám, Latinovits Zoltán művész volt, ez biztos, én nem tartom magam hozzá foghatónak. Időnként kicsúszik belőlem valami, ám attól még nem vagyok művész..." (hvg - kult, 2019)

Pedig az volt - felejthetetlen művész, akinek sikerült gazdag életművet megvalósítania és az utókorra hagynia...

Kár, hogy olyan korán elment - 2009. szeptember 25-én hagyott itt minket... Tüdőembóliában hunyt el a veszprémi kórházban...

Milyen fura, hogy éppen ma van a születésnapja, és éppen most kezdte meg az érettségi vizsgáit - éppen 60 évvel ezelőtt... most amikor a magyar történelem egyik legfurcsább érettségi vizsgái zajlanak a pandémia jegyében...

Olyan, mintha egy üzenet lenne a most érettségizőknek:

"Ha nekem sikerült srácok, nektek is menni fog!.... csak semmi pánik...."

 

 

 

 

(fotók: est.hu, hír.ma, hajózás.hu, vatera-dvd foto)

(fantasztikus videó: filmhíradokonline.hu  -Köszönet érte!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr3316288030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása