Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Gólyahír - gólya tippmix

2019. március 01. - Mikulás Anna

Március van gyerekek!

Elkezdődött a tavasz első hónapja! Az időjósok már már nyári meleget ígértek. Úgy tűnik, ezúttal hihetünk is nekik, mert a február is ragyogó napfényes idővel búcsúzott. Bár, jöhetnek még meglepetések! Emlékeztek még ugye, a néhány évvel ezelőtti hózivataros, jeges Húsvétra? Az erőteljes klímaváltozás hozott némi (nem is kicsi) kavarodást a természetben. Mostanra már a gólyahíren is túl vagyunk. Tudjuk, hogy február 13-án megérkezett hazánkba az első gólya, Suri.

 

 

Az ő állandó fészke, a Vas megyei Vassurányban van, egy villanyoszlopon, majdnem a falu közepén.

Ott nem zavar senkit. Nem úgy, mint Békéscsabán, a Bartók Béla úton, Karcsi és Klára gólyapáros otthona. Fészküket "kedves" emberek hegyes karókkal rakták körbe... Komoly harcot kellett vívnia az állat- és környezetvédőknek, hogy a kilakoltatásra ítélt páros visszakaphassa megszokott "lakását". Sámuel Zsuzsanna közbenjárására - aki a greenfo.hu munkatársa - a Békés megyei Kormányhivatal visszahelyeztette a fészket eredeti helyére, úgy, hogy fészektartót is szereltek fel hozzá.

Klára és Karcsi gólya története tehát happy enddel végződött.

De nem minden gólya ilyen szerencsés.

Néhány évvel ezelőtt az egyik jeladóval ellátott gólyát,  Ménest, az egyiptomi hatóságok elfogták és bebörtönözték.

 

A hátára szerelt GPS jeladó miatt úgy vélték, a madarat kémkedésre használták. A fotó és a történet bejárta a világsajtót. Így jutott a tudomására a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, hogy a bebörtönzött gólya, a mi gólyánk, Nógrád megyéből. Fel is vették azonnal a kapcsolatot az egyiptomi környezetvédelmi ügynökséggel, akik arról tájékoztatták a magyar szakembereket, hogy a gólyát három napos fogva tartás után szabadon engedték egy, Asszuántól délre fekvő természetvédelmi szigeten. Mire azonban a jeladó programban résztvevő magyar szakemberek a helyszínre érkeztek, a gólyának már csak a hűlt helyét találták. Egy a szigeten élő család levadászta és megette... csak a jeladó és az azonosító gyűrűje maradt utána..

Pedig a kalandos életű gólyáknak hatalmas rajongó tábora van. Hazánkban és szerte a világon számos hivatásos szakember és számtalan önkéntes segíti életüket. Szükség is van rá, hiszen vándorlásuk során több tízezer kilométert tesznek meg a levegőben. Ha nem is egészen úgy, ahogyan azt ők szeretnék...

 

 

Érkezésük mindig fontos esemény. Mondhatnánk akár úgy is, a gólyahír - mindig hír. Jó hír. Jöttük a tavaszt, a természet újjászületését jelzi. Ezért is ment át a köznyelvbe úgy a gólyahír szó, hogy kisgyermek születésekor is ezt használja a népnyelv...

Suri a gólya, elsőként tehát, már megérkezett. A többiek érkezése március közepére várható. A GPS nyomkövető rendszernek köszönhetően tudhatjuk, hogy Tóbiás, a fekete gólya,a  gemenci vadgazdaság sztárja is úton van már hazafelé.

 

 

Érkezésére tippelni is lehet. Aki eltalálja a pontos érkezés időpontját, nyerhet is egy szép filmet és egy nagyszerű könyvet is, amit a Gemenc Zrt. ajánl fel a nyertesnek. Valamint, élőben láthatja Tóbiás érkezését a fészkébe. Az ugyanis be van kamerázva, már most is látható. Később pedig bármikor nyomon követhető Tóbiás mindennapi élete... Na, ez az igazi valóságshow!

Tippelni az alábbi linken lehet:

GÓLYATIPP (katt)

Aki szeretné nyomon követni a költöző madarak útját a Magyar Madártani Egyesület páratlan portáljára kattintva teheti meg ITT - (katt)

Nincs már sok idő az érkezésükig, addig is gyönyörködjünk bennük kedvünkre...

A videón Halászt lehet látni, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalász község kedvencét. Reggeli üdvözletét a község lakosa Szemaful Margó töltötte fel a videómegosztóra - mindannyiunk örömére... Hallani a kelepelését is...

(ha nem nyílna meg rendesen, kattints a középen lévő, aláhúzott "Nézd meg a youtube-on! feliratra! Érdemes!)

 

 

Csodálatos, ugye?

 

(Fotók: MTI, FB, Pixabay, greenfo.hu)

(Video: youtube)

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr9816287928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása