Itt a hétvége. Mindig, minden családban komoly fejtörést okoz, hogy mi legyen a kaja... Legyen jó, legyen olcsó, legyen gyors (jusson még idő + erő hétvégi barangoláshoz, bulizáshoz is).
Van egy tippem! Most csináld meg a Mikulás egyik kedvencét a családnak! Reméljük imádni fogják és ezt kérik majd Karácsonyra is!
Mikulás kedvence (Rézike szakácsmanó receptjeiből):
SAJTOS BROKKOLIVAL TÖLTÖTT JÉRCEMELL
Hozzávalók:
egy csirkemell
egy kis fej brokkoli
2 db. keménytojás
maroknyi reszelt sajt
1 gerezd fokhagyma (opcionális)
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez
A brokkolit sós vízben megfőzzük. Nem kell sok neki, 5-8 perc alatt megpuhul. Jó ha a vízébe teszel egy csipetnyi szódabikarbónát, így megmarad a szép friss zöld színe. Amíg fő lereszelünk két kemény tojást (ez különleges ízt ad a tölteléknek!) meg egy szeletnyi sajtot, csipet sót, borsot, egy gerezd zúzott foghagymát. Ezeket alaposan összekeverjük. A csirkemellet ügyesen felvágjuk. (Nem elvágjuk!) Úgy, hogy az egyik fele ráhajtható legyen a töltelékre, amit a húsra halmozzunk...
Ha ez megvan, az egyik felét ráhajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk, majd a rántott húsnál szokásos módon, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban pirosra sütjük. A félősebbek összetűzhetik hústűvel vagy fogpiszkálóval, de ha ügyesen panírozzuk, nem folyik ki a töltelék anélkül sem. Gyönyörű szeletek lesznek.
Nézzétek meg jól ezt a lábast! Ötven éves! Azóta bírja a strapát - öntött vas! Működő, muzeális darabja életemnek!
Voilá! Ilyen lett!
Ezt zöldborsós, zöldaranyos (petrezselymet hívják így az igazi nagy szakácsok) rizzsel tálaltam, tettem a tálra még a maradék brokkolis, tojásos keverékből is.
Csupa zöld, csupa friss, ízes finomság...
Ja!...hogy ne legyen annyira zöld, kínáltam mellé reszelt céklát is, ami nálunk mindig van a hűtőben...
(nyers cékla lereszelve, almával párosítva, citrommal meglocsolva)
A tojásos-sajtos brokkolikrém pirítóssal önálló fogásként is fogyasztható, a reszelt cékla pedig ajánlatos mindennap egy kis tálkával! Immunerősítő vitaminbomba mind a kettő! (Ami nem hátrány: pillanatok alatt elkészíthető!)
...érdemes kipróbálnod!
Jó étvágyat, jó egészséget!
(fotók: saját)