Bár sokan, sokat viccelődtünk a koronavírus okozta járványon (szánom is, bánom is), de azt azért egyikünk sem gondolta komolyan a lelke mélyén, hogy itt Európa közepén megúszhatjuk a veszélyt. Főleg akkor nem, amikor Olaszország beborult... Közel van, szeretünk odajárni, keveseknek nincs olasz barátja, érdekeltsége.... A viccelődésünk inkább egyfajta hárítás volt, hogy így talán, még sem....
De bizony....
Nem sokkal ezelőtt jelentették be, hogy az operatív törzs vészhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak...
Azt, hogy ez mivel jár majd és meddig tart ma még nem lehet tudni... Mindenre fel kell készülnünk. Elsősorban a túlélésre, amihez természetesen ennie kell a családnak... ha mást nem, kenyeret, amiért nem szaladhatunk le a boltba... vagy ha igen, hosszas sorban állásra számíthatunk, s előfordulhat, hogy üres kézzel térünk haza... Pedig, egy karéj kenyérrel sokáig kibírják még a gyerekek is...
Ilyen helyzetet még nekem sem sikerült átélnem, pedig lassacskán a hetedik X-et koptatom. Hasonlót igen, ötéves kislányként 1956-ban a forradalmat, később a taxis blokádot, majd 1989-ben a rendkívüli telet, hóhelyzetet...
Egyet tudok, a KENYÉR minden esetben hiánycikk volt... Nagyanyáink persze megoldották, az ő fejükben, ujjaikban még benne volt a régi tudás... Nekünk most az a dolgunk, hogy visszahozzuk azt...
...akár még jó is kisülhet belőle... Főleg, ha ügyesek vagyunk!
Napok óta piszmogok a neten a különböző kenyérsütési fortélyokat kutatva. A lehető legjobbat a youtube-on találtam, Szoky konyhájában. Megosztom veletek ezt a remek videót, remélve, hogy a tulajdonosa, ez az igazán remek és nagyon ügyes férfiember a rendkívüli helyzetre való tekintettel, nem blokkolja le a videót.
Íme:
Még csak annyit: ne használjatok dagasztó gépet...
Úgy mondták a régiek, az emberi kéz melegétől kezd el élni a tészta, így lesz a kenyér, maga az élet.... a túlélés záloga...
(foto: pixabay Momentmal fotója)
(videó: youtube - Szoky konyhája)