Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Pezseg Balatonfüred - Kékszalag

2019. július 21. - Mikulás Anna

Ha július, akkor a Balaton parti települések királynőjére, Balatonfüredre figyel ország, világ... nemcsak a kikötőben álló, a város ikonikus jelképé vált két szobor, a Halász és a Pákász mindent látó tekintete...

 

 

Két olyan nagy, tradicionális eseménysorozat zajlik a városban, ami nem kerülheti el a férfias sportokat és a gyönyörű hölgyeket kedvelők figyelmét. Az egyik a rangos Kékszalag vitorlásverseny a másik a finom eleganciájáról, nagy múltú hagyományairól híres füredi Anna bál.

A Kékszalag vitorlásversenyt ebben az évben 51. alkalommal rendezték meg. A hajók 2019. július 18-án rajtoltak Balatonfüredről és július 20-án ért be az első, győztes hajó a füredi vitorlások kikötőjébe. 

Meglepetés született, mert idén nem a sokszoros győztes Litkey Farkas hajója futott be, hanem a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django katamarán győzött. 

Érdemes megnézni a győzelem pillanatait... 

 

 

Ennyi gyönyörűségtől libabőrös lesz az Ember Öreglánya... s nem állhatja meg, hogy elő ne kotorja az elmúlt idők vitorlásainak, Balatonfüred régi, szépséges  pillanatainak képeit...

 

 

Ez a remek fotó a Kékszalagról készült - 1941-ben... (forrás: Fortepan)

Ez a másik pedig napjainkban.... 

 

 

Akkor, a múlt század '40-es, '50-es éveiben ilyen hajók horgonyoztak a füredi Yacht Club előtt:

 

 

Apropó Yacht Club!

A kezdetek kezdetén, 1930-ban így nézett ki... Nem mellesleg a hivatalos neve Magyar Királyi Yacht Club volt...

 

 

Ma ezt láthatja a tó felől érkező hajós:

 

 

 

...ezt pedig az, aki a vitorlázók klubjából nézi a tavat...

 

 

Több mint kilencven éve már annak, hogy ez a vidám úr lett a füredi móló sztárja:

 

 

A neve Dr. Tuss Miklós, többszörös magyar bajnok vitorlázó, 1928-as olimpikon, számos vitorláshajó megálmodója, tervezője... Barátaival ők alapították Balatonfüreden a Hungária Yacht Clubot és az ő ötletük volt a Kékszalag vitorlásverseny létrehozása is.

(Aki mélyebben szeretné megismerni a Kékszalag történetét - ami nem választható el dr. Tuss Miklós személyétől, az ide kattintva a hunsail.hu (katt) portálon bővebben olvashat róla...)

Neves, nem feledhető elődje a ma nagyjainak, az idei győztes Petrányi Zoltánnak, a 13 éven át verhetetlen Litkey Farkasnak, vagy a korábbi idők legeredményesebb versenyzőjének Wossala Györgynek és versenyzőtársainak.

A fotó Dr. Tuss Miklósról 1950-ben készült és Dr. Ember Károly adományozta a páratlan gazdagságú fotós portálnak, a Fortepannak.  Csak köszönni lehet neki ezt a gesztust.

A hírek szerint az 51. Kékszalag, eddig még nem látott sportszerűséggel zárult. A győztes hajót vezérlő Petrányi Zoltán és csapata, pezsgővel köszöntötte az utolsóként befutó hajót... igazolva, hogy egy rangos versenyen nem a győzelem a legfontosabb, hanem a részvétel... 

El is hiszem. Ilyen versenytársak között még utolsónak lenni is megtiszteltetés....

 

 

 

A Kékszalag így ért véget...

DE!!!!!

A balatonfüredi izgalmaknak még messze nincs vége! Hétfőn elkezdődik az füredi Anna bált megelőző fesztivál program sorozata, méltó felvezetőjeként a szombaton, július 27-én sorra kerülő 194. bálnak.

Balatonfüred tovább pezseg - érdemes oda figyelni, oda látogatni...

Kihagyhatatlan élmény! Tapasztalatból tudom...

....mesélek is majd még Balatonfüredről, az Anna bálokról...

 

(fotók: Fortepan, programturizmus.hu

  Videók: youtube, hunsail.hu feltöltése)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr4416287980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása