Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Kapás Boglárka kiállt Újpestért!

2019. augusztus 02. - Mikulás Anna

Kapás Boglárka káprázatos hajrával nyert világbajnoki aranyérmet  a kvangdzsuni vizes VB-n. Kétszáz pillangón sikerült megszereznie a Golden Lady címet.

 

 

Most még sem elsősorban a világbajnokságon elért fantasztikus sikeréről szólnak a hírek, hanem arról a bátor, elkötelezett lépéséről, amiért kiállt az újpesti labdarúgó csapat szurkolói mellett.

 

m

 

Ahhoz, hogy ennek a lépésnek a jelentőségét mindenki átérezhesse ismernie kell egy kicsit Újpest történetét, az újpesti emberek lelkének egy részét. 

Újpestinek lenni nemcsak állapot, hanem különleges életérzés. Olyan, amit a lokálpatriotizmus, az összetartozás, a közösség ereje - no meg a foci! - rajzol a szívekbe. 

Aki ki akart volna maradni az újpestiek össznépi foci imádatából az sem tudta megtenni. A foci mindenhol ott volt. Hetente szembe jött vele az utcán... Valahogy így:

 

 

 Ami az én foci szeretetem illeti, az sorsszerű volt. Újpestre születtem, ahol a foci volt mindennek az alfája és omegája. Apám, már ötévesen vitt magával minden mérkőzésre a Dózsa pályára, mert akkoriban az újpesti labdarúgó csapat (ma UTE) éppen ezt a nevet viselte. Még az sem érdekelte, hogy nem fiú, hanem lány vagyok...

De hát lehetett egy ilyen helyen nem a focinak élni, ahol gyerekkoromtól fiatalasszony koromig így vonultak a fiúk, férfiak egy-egy nagyobb mérkőzés napján végig a Baross utcán, a Megyeri úti pályára? Mi lányok meg mentünk utánuk üdén, frissen, csipkésen fodorban, bodorban, legújabb rucikban, akár az epsomi derbyre mennénk! Volt éneklés, kerepelés, dudálás, igazi szurkolás, győzelem, ünneplés - talán még nagyobb mint manapság...

 

 

Lehet-e csodálkozni azon, hogy az újpesti szurkolók szinte ereklyeként tisztelték az 1885-ben alapított csapat címerét? (Csak halkan mondom, hogy az 1920-as években az én nagyapám is ott rúgta a labdát a nagy múltú csapat csatársorában. Az ő labdarúgó igazolását meg én őrzöm ereklyeként!) Azt a címert, amit egy 21. századi új, belga tulajdonos egy legyintéssel megváltoztatott - ilyenről :

 

 

olyanra:

 

 

A látvány önmagáért beszél... Vannak olyan elvetemült ellendrukkerek, akik képesek vécéülökéhez hasonlítani az új címert és még röhögni is merészelnek rajta - a nyavalyások! 

De félre a tréfával, az új klubvezető tulajdonosi gőgjét beszédesen szimbolizáló címert Újpest közössége nem fogadta és nem fogadja el... Az elmúlt években dúl a harc a címer körül, petíció petíciót követ, bírósági tárgyalást újabb tárgyalás... majd feltételek szabása, kifogások özöne - mind, mind csak az "enyém a vár tiéd a lekvár" című óvódás társasjáték jegyében, a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet packázása, játszadozása Újpest hagyományaival, az újpestiek érzelmeivel. 

Mindenki azt szeretné már, ha a harc véget érne, s a régi címer a helyére - a játékosok mezére kerülne...

 

Lám, már Kapás Boglárka is!

 

Újpest fejet hajt a Golden Lady előtt ( s ezzel most kivételesen a Fradi szurkolók is egyetértenek...)

 

 

 

 

 

(fotók: MTI, Újpest anno)

(videó: youtube - Gábor Bősze feltöltése)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr7916287988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása