Mikulás Blogozin

Mikulás Blogozin

Virágzó vidék

2019. április 06. - Mikulás Anna

Van már programod a hétvégére? Ha nincs, akkor legyen!

A Mátra felé indulj a családdal!

Csodát láttok majd!

 

 

Ha Budapestről indulsz, alig egy órányi utazás után egy ilyen gyönyörű, illatos úton autózhatsz be a Mátra alján, a Tót-hegyes és a Világos hegy között megbúvó községbe, Gyöngyöstarjánba.

Kell-e annál pompásabb fogadtatás egy vidéki kiruccanáshoz, mint éppen száz virágzó vérszilvafa sorfala között begurulni?

 

 

Mi vár ott rád?

Egy olyan falu, ahol barátságos, csupaszív emberek élnek, akik őrzik a magyar vidék minden szépségét, a borászaton túl a gasztronómiai különlegességekig. Láthatsz kastélyt - itt található a múlt építészetének egyik ékessége, a Borhy kastély...

 

 

...de itt láthatod a jelen építészetének egyik ékességét is, egy gömbházat, ami a magyarországi öko-építészet egyik gyöngyszeme.

 

 

Az úgynevezett Turmalin-ház  a bioorganikus építészeti irányzat alkotása. Ez a félig földbe süllyesztett, boltozatos épület természetközeli anyagokból, többek közt kőből, vályogból és égetett agyagtéglából, természetbarát technológiákkal készült. Oly módon, hogy újjá élesztett egy évszázados hagyományt, amikor a falu lakosai a vidéket pusztító ellenséges hadak elöl a hegy oldalába vájt barlangokba bújva húzták meg magukat, így élve túl a pusztításokat.

Találsz itt népi játszóteret, ahol a srácok fakörhintát hajthatnak, facsiga futamon mérethetik meg magukat és kipróbálhatják a hordólovaglást is. Éppen úgy, mint a dédik, a nagyik hajdanában! Biztos, hogy a ma gémer gyerekei ilyen játékokkal nem játszottak még! Tuti a siker!

Ebben a faluban színház is van, amit a falu lakossága épített, Fészer Színház a neve, itt lép fel a helyi Páva Kör nagy ünnepeken.

Ha körbejártátok a községet, sétáljatok ki a Köves domb felé és menjetek végig azon az úton, ami a Sósrét felé vezet. Nem akármilyen séta lesz, hiszen Magyarország, de talán a világ egyik legdrágább közútján sétáltok végig. Az alapját ugyanis a Köves dombon megtalálható és bányászott féldrágakőből, a pados-szalagos jáspisból rakták ki! 

Ez a kőképződmény Európában egyedülálló, s hazánkban is csak itt lelhető fel.

 

 

Különleges vidéki ízekkel is megismerkedhetsz. Mint a kapros cseresznyeleves, a gyöngyöstarjáni spenótos rezgős rétes, az erdei gombafasírt párolt sütőtök és cukkini körettel saláta ágyon, vagy a tepsiben sült vadnyúl piszkeszósszal és puliszkával...

Ezt az ott élő asszonyok mind el tudják készíteni! Ha esetleg éppen most nem is lesz a kínálatban, akkor sem maradsz éhen, mert a falu kemencéjében bizonyára ki tudnak sütni majd annyi mátrai pernyés lángost, amitől jól lakhat a család, akár szalonnával, akár lekvárral megkenve kéri!

Egy pohár helyi muskotályos borral leöblítve - mennyei ebédetek lesz! Érdemes hozni is a borból egy-két üveggel, hogy aki ott nem ihatott (mert éppen vezetett) este, visszaemlékezve a szőlősorokra, a falura, a Mátra-alján élő kedves emberekre - kortyolgathasson belőle...

Ha már ott jártok, végezetül még egy helyet nem szabad kihagyni! A község másik bekötőútja melletti facsemeték látványát! Ugyanis pár nappal ezelőtt, április 4-én, a falu apraja, nagyja újabb negyven vérszilvafát ültetett el az út mentén, Nagy Károly polgármester vezetésével - azért, hogy még szebb, felejthetetlenebb legyen az utazó turisták útja, jövet-menet a Mátra-alján... Gyöngyöstarján felé haladva

 

(fotók: kékesonline (katt), gyongyos-matra.hu, ingatlan.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasblogozin.blog.hu/api/trackback/id/tr4616287960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása